روش تولید فایبرسمنت : شرکت مدرن سازان رادیس با هدف ترویج سبک سازی و مقاوم سازی در صنعت ساختمان و نهادینه کردن استفاده صحیح از مصالح سبک از مصارف مختلف از جمله نمای ساختمان ، سقف کاذب ، دیوار های داخلی و پیرامونی تاسیس گردید.
فایبرسمنت از جمله محبوب ترین و پرمصرف ترین مصالح ساختمانی است زیرا مواد اولیه آن در سراسر جهان موجود است. بررسی ها نشان داده است که فایبرسمنت ها دارای خواص برتری در مقایسه با دیگر محصولات ساختمانی هستند مانند استحکام اولیه بالا، پایداری حجم عالی، دوام بهتر، مقاومت در برابر آتش و فرآیند ساخت آسان.
فایبر سمنت برد ترکیبات سیمانی تقویت شده با الیاف هستند که حاوی سیمان و الیاف کوتاه یا بلند می باشند ( بدون سنگدانه ) . تولید فایبرسمنت برد به دو روش Fllow On و Hatschek انجام می شود . با توجه به اهمیت روش هات چک و استفاده از آن به عنوان بهترین روش تولید فایبرسمنت برد در ادامه به شرح این روش تولید می پردازیم.
فرایند تولید فایبرسمنت برد به روش هات چک
صفحات سیمانی مصلح شده با الیاف که با نام فایبر سمنت برد یا صفحات سیمانی الیاف دار شناخته می شوند، مخلوطی همگن از سیمان ، سیلیس ، الیاف و آب بوده که در فرایند پیچیده ای به نام ماشین هات چک Hatschek تولید می شود ، که عمل آوری نهایی آنها هوا خشک یا با دستگاه اتو کلاو Autoclave می باشد.
آماده سازی این محصول بر اساس تولید دوغاب سیمان، الیاف ها است. پس از آن، یک لایه بدون چربی از دوغاب روی یک صفحه نمدی می نشیند و با کمک پمپ های مکنده شسته می شود. این لایهها به یک غلتک منبسط (ماندرل) مبادله میشوند و پس از تخلیه لایهها از روی یکدیگر برای چندین دور و رسیدن به ضخامت لازم، از غلتک جدا میشوند. در صورتی که ایجاد یک لوله حیاتی باشد، طول ماندرل و فاصله آن از عرض آن متمایز خواهد بود و تعداد دوغاب خارج شده بسیار بیشتر خواهد بود. در حال حاضر لایه جدا شده می تواند به هر شکلی باشد (طراحی شده، چین دار، مسطح و …). مرحله نهایی کار پردازشی است که می تواند در دمای اتاق یا گرم شدن (اتوکلاو) انجام شود.
تاریخچه فایبرسمنت برد
تاریخچه نخستین تولید صفحات سیمانی الیاف دار به اوایل قرن نوزدهم باز می گردد . در سال ۱۹۰۰ میلادی کارخانه دار اتریشی لودویگ هات چک (Ludwig Hatschek) نخستین بار صفحات سیمانی تولید کرد که غیر قابل اشتعال بود. وی مخلوطی از ۹۰ درصد سیمان ، ۱۰ درصد آزبست را که با آب ترکیب شده بود از میان ماشین مقوا سازی گذراند که حاصل کار صفحات نازک و مقاوم سیمانی بود .
پس از کاربرد اولیه و بسیار زیاد آزبست با مشخص شدن سرطان زایی آن ، محدوده وسیعی از الیاف های دیگر نیز در سیمان به کار رفتند که شامل الیاف مدول بالا مثل فولاد ، شیشه ، کربن ، کولار و الیاف مدول پایین مصنوعی ، همانند نایلون ، پلی پرو پیلن و یا الیاف طبیعی مانند سلولز و کنف هندی می باشد .
کیفیت فایبرسمنت
از آنجا که کیفیت محصولات تولید شده آزبستی با فرآیند Hatschek با هیچ یک از محصولات مشابه قابل رقابت نبود ، علی رغم مشخص شدن سرطان زایی آزبست ، تا سال ها ی متمادی این محصول در کشور های پیشرفته نیز تولید می شد . در محدوده زمانی دهه ۱۹۷۰ تا اواخر دهه ۱۹۸۰ میلادی فناوری کاربرد الیاف غیر سمی و سازگار با فرایند Hatschek کشف شد .
از آنجا که هیچ یک از الیاف طبیعی و مصنوعی به تنهایی تمامی خصوصیات آزبست را نداشتند ، بنابراین برای جایگزینی آزبست از هیبرید الیاف با مدول زیاد و کم به عنوان تقویت کننده و کمک فرایند استفاده گردید، که در این میان الیاف سلولزی بهترین و مناسبترین الیاف محسوب می گردد، هم از لحاظ سلامتی انسان و هم از لحاظ دوستدار بودن طبیعت.
صفر تا صد تولید فایبرسمنت
۱-آماده سازی الیاف :الیاف سلولوز معمولا به شکل رول های کاغذ وارد خط تولید میشونداین مرحله الیاف وزن شده در حجم مشخصی از آب تر شده و به کمک پردههایی پخش میشوند و از طریق لولههایی به میکسر اصلی منتقل میشوند.
۲-تهیه دوغاب سیمانی :در این مرحله سیمان وزن شده به میکسر اصلی منتقل شد و با دوغاب الیاف و آب مخلوط میشود. این عمل تا زمانی که دوغابی یکنواخت شکل گیرد صورت میگیرد.
۳- شکل گیری لایه فیلم بر روی سیلندرهای مخصوص: این سیلندرها مشبک غربال بوده و در حال چرخش در داخل دوغاب، یک لایه از دوغاب را برداشت کرده و در عین حال آب اضافی را از داخل خود به مجرایی برای بازیافت انتقال میدهند.
۴- انتقال لایه برداشت شده توسط غربال به نمد یکپارچه خشک : دراین حالت، نمد آغشته به دوغاب توسط غلتکهایی با کمک پمپهای مکنده، آبگیری نسبی شده و به مندرل منتقل میشوند. برداشت چند لایه فیلم از روی نمد تا رسیدن به ضخامت دلخواه و سپس جدا نمودن ورقه از روی مندرل پرس کردن ورقه ها برای افزایش مقاومت و رسیدن به ضخامت های مناسب . در این مرحله صفحات فلزی ما بین ورقه ها قرار داده شده و تعداد مشخصی از آنها با هم تحت فشار قرار گرفته و سپس از پرس خارج شده وصفحات فلزی از مابین ورقه ها بر داشته می شود .
۵– مرحله آخر تولید نیز عمل آوری است که در دمای محیط یا در تونلی که در آن رطوبت محیط حفظ میشود و یا دما بالاست , انجام میشود تا فرآیند عمل آوری سریعتر انجام گیرد. روش دیگر عمل آوری به کمک اتوکلاو است که دراین حالت، بخشی از سیمان با میکروسیلیس جایگزین میشود. البته برای کاهش هزینه سیستم،برخی اوقات بخشی از سیمان ممکن است با خاکستر بادی (Flyash ) نیز جایگزین شود.
تولید فایبرسمنت سلولزی با فایبر سمنت برد کلسیم سیلیکاتی چه تفاوتی دارد؟
فایبرسمنت سلولزی و سیلیکات کلسیم مصالح ساختمانی معمولاً تزئینی هستند، مواد تشکیل دهنده در برخی قسمت ها یکسان است. اکنون نکات مشترک و متفاوت را فهرست می کنیم:
نکات مشترک در تولید فایبرسمنت سلولزی با فایبر سمنت برد کلسیم سیلیکاتی
- مواد تشکیل دهنده تقریباً یکسان هستند که شامل شن و ماسه سیلیکون، کلسیم و فیبر است
- هر دو از طریق خمیر و قالب گیری انجام می شوند
- سطح و اندازه یکسان است
- کاربرد تقریباً مشابه دیوار داخلی و خارجی، سقف.
نقطه تفاوت تولید فایبرسمنت سلولزی با فایبر سمنت برد کلسیم سیلیکاتی
فایبرسمنت توسط سیمان، الیاف و غیره ساخته می شود که رول های کاغذ وارد دستگاه قالب گیری شده و در نهایت دستگاه قالب گیری را فشرده می کند. فایبرسمنت کلسیم سلیکاتی توسط کلسیم و فیبر تحت دمای بالا بخار و فشرده ساخته می شود.
بطور کلی میتوان گفت که به دلیل وجود مقادیر بیشتری از فیبرھای کلسیم سیلیکاتی در کلسیم سیلیکات بردھا، این برد ھا ھم سبک تر و ھم خصوصیات مکانیکی و تحمل آتش بھتری را دارا می باشند. برای تشخیص فایبر سمنت برد ھای سلولزی و کلسیم سیلیکاتی کافیست به رنگ بردھا دقت شود. صفحات فایبر سمنت برد سلولزی به دلیل درصد بیشتر سیمان و وجود فیبر کمتر به رنگ طوسی وخاکستری نزدیک است و این در حالیست که صفحات سیمانی الیاف دار کلسیم سیلیکاتی اغلب متمایل به رنگ زرد و یا کرم ھستند.
تفاوت روش تولید سمنت برد با فایبرسمنت برد
سمنت برد از قراردادن لایه ھای مش فایبرگلاس در میان مخلوط سیمانی درست می شود که این مخلوط،سپس در قالب ریخته شده و در ھوای آزاد ھفته ھا قرار می گیرند تا خشک شوند. این در حالیست که برای تولید فایبر سمنت برد، ترکیبی از الیاف سلولزی و الیاف معدنی با سیمان پرتلند و آب ترکیب شده، بصورتی که تبدیل به یک مخلوط ھمگن می شوند و سپس توسط دستگاه ھتچک لایه لایه روی ھم قرار گرفته تا به ضخامت مورد نظر برسند. این صفحات فایبر سمنت، سپس به کوره ھای بخار داغ یا ھمان اتوکلاو فرستاده میشوند و درآنجا تحت چند واکنش شیمیایی و فیزیکی تبدیل به محصول نھایی می شوند. این تفاوت ھا در تولید، نه تنھاباعث میشود فایبر سمنت برد با سرعت بسیار بالاتری نسبت به سمنت برد تولید شود، بلکه در خصوصیات نھایی آنھا نیز تأثیرگذار است.
دو عنصر اساسی در تولید فایبر سمنت برد چیست؟
فرایند تولید الیاف سیمانی یا همان فایبر سمنت برد نیاز به دو عنصر اساسی دارد که شامل موارد زیر می باشد:
خمیر سلولز: درصد بالایی از خمیر این محصول به طور مستقیم از کاغذ و ضایعات عرضه شده از صنایع تامین می گردد واین عمل باعث به کارگیری ضایعات و جلوگیری از آلودگی محیط زیست بوده و نوعی بازیافت به حساب می آید. همچنین ماشین الات و دستگاه های به کار گرفته شده در فرآیند تولید و ساخت این محصول بدون آلودگی صوتی و محیطی بوده و جلوگیری از تخریب طبیعت می نماید. سوخت استفاده شده در ساخت این محصول ، سوخت سازگار با محیط زیست بوده به طوری که با ایده ای مبتکرانه از پوسته ی برنج و مواد زاید از آسیاب برنج برای تولید سوخت و در نتیجه پخت و تولید این محصول بهره می گیرند که کاملا بدون ضرربه محیط زیست می باشد.
گرما : همچنین بخار تولید شده به عنوان نتیجه فرآیند تولید از طریق فیلتر تخصصی برای استخراج بوی مضر و کاهش شرایط خطرناک در محل کار منتقل می شود و بخار تولید شده در فرآیند گرمایش دوباره مورد استفاده در فرآیند پخت محصول می باشد. و در نهایت این محصول نوآورانه و سازگار با محیط تولید شده و متناسب با استانداردهای جهانی می باشد .
نکته مهم در تولید فایبر سمنت برد
فایبرسمنت از سیمان پرتلند ، سیلیس، آب و سلولز تشکیل شده است که با استفاده از روش Hatschck ساخته می شود . ورق فایبرسمنت، با استفاده از اتوکلاو که ترکیبی از گرمای شدید و فشار است و به منظور افزایش واکنش بین سیمان و سیلیس، ساخته می شود. همانطور که می دانید فایبرسمنت صفحه سیمانی الیاف دار بسیار باداوام ، انعطاف پذیر، مقاوم در برابر آب ، آتش و مقاوم در برابر حشرات می باشد. فایبرسمنت را در دنیا با نام های صفحات سیمانی الیاف دار،سمنت بود، تخته سیمانی، پانل سیمانی و پانل های الیاف دار می شناسند.
فایبرسمنت ایران برد اولین فایبر سمنت برد بدون گچ در ایران می باشد که ورق های سیمانی مسلح با الیاف بصورت پیش ساخته هستند که از ترکیب سیمان پرتلند ، سیلیس و الیاف سلولز می باشد که به صورت صفحات ۱٫۲۰ در ۲٫۴۰ در می آیند. صفحات سیمانی الیاف دار یا همان فایبرسمنت ایران برد به عنوان ساخت و ساز خشک در ساختمانهایی که سازه آنها اسکلت فلزی و یا بتنی باشد برای نمای بیرونی ، دیوار داخلی ، سقف کاذب با زیرسازی استاد و رانر مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین به منظور پوشش در ساختمانهایی که سازه آنها از نوع سیستم سازه فلزی سبک (LSF) هست ، فایبرسمنت ایران برد ( IR G Board ) بهترین گزینه می باشد.